kunst

Vakoverschrijdend project Fibonacci en de gulden snede

mondoogoorbloem
home geschiedenis kunst wetenschappen wiskunde het project
druk deze pagina af
mail aan webmaster
zoek met Google
zoek in Van Dale on line
download Acrobat Reader
CSS gevalideerd door W3C
HTML gevalideerd door W3C
Zoek op trefwoord.

Verfijnde zoekactie
verfijnd zoeken op terfwoord en domein
naar de vorige pagina
naar de volgende pagina

Schilderkunst

Afmeting en vorm van het beeldvlak

Cirkel en ovaal

Wanneer een cirkelvorm wordt gebruikt, zal de compositie een vloeiende lijn vertonen, een beweging die overeenstemt met de uiterlijke vorm. Deze vorm is wat in onbruik geraakt, maar misschien is het tijd voor herwaardering. Ook een ovaal kan de compositie versterken. Het is geen toeval dat portretten, vooral miniaturen, zo vaak ovaal zijn. Het menselijk gelaat is in grote trekken ovaal van vorm en past dan ook goed in een dergelijk kader.

Ingres, Het Turkse BadHet ritmische lijnenspel in dit ronde schilderij Het Turkse Bad van Ingres (1780 - 1867), is niet eenvoudig. Het ontwerp is intrigerend, zowel door het gekunstelde onderwerp als door de compositie. De figuren op de voorgrond waaieren uit als een boeket bloemen en leiden het oog omhoog de compositie in. Enkele krachtige, verticale lijnen brengen evenwicht in het geheel, dat voornamelijk bepaald wordt door gebogen lijnen die de vorm van het doek weerspiegelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opdracht
opdracht
  • Print de afbeelding af (notepad-icon) en duid met zwarte stift de verticale lijnen aan die evenwicht brengen in het geheel, met rode stift de gebogen lijnen die de vorm van het doek weerspiegelen.
  • Vergelijk je eigen ontwerp met de oplossingensleutel (sleutel-icon). Vraag eerst het paswoord aan je leraar/lerares.
opdracht openen
correctiesleutel